088 110 1000 info@actablue.com
Selecteer een pagina

Hoe kiest u een kassasysteem?

Hoe kiest u het beste kassasysteem?

Er gebeurt van alles in kassaland. Waar eerder de meesten nog gebruik maakten van een kasregister stappen velen over op een cloud kassa of een tablet kassa.
Uit onderzoek uitgevoerd door Panteia in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen in het najaar van 2017 blijkt dat 38% van de MKB-vestigingen een kasregister heeft. In 2011 bedroeg dit aandeel nog 53%. Het marktaandeel van de computerkassa’s is sterk toegenomen en bedraagt 62%. Gebruikt u nog een kasregister maar wilt u overstappen op wat anders?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder bespreken we er drie die op dit moment veel worden gebruikt:
On-premise kassa
De software wordt lokaal op een computer van de eigenaar van het kassasysteem geïnstalleerd.

Cloud kassa
Deze kassasystemen zijn webapplicaties (zowel front-end als back-end) die op een internetserver bij de leverancier draaien. De kassa software is niet geïnstalleerd op de computer zelf maar draait in de cloud.

Tablet kassa
Een afrekensysteem op een tablet. Dit kassasysteem maakt gebruik van een ‘app’ die geïnstalleerd kan worden op een mobiel apparaat (meestal een tablet, maar soms ook een smartphone). Deze app is via het internet gekoppeld aan een back-end webapplicatie (o.a. voor functies als voorraadbeheer) (Een redelijk nieuwe ontwikkeling is dat de front-end als ‘app’ op een mobiel apparaat (tablet, smartphone) kan draaien en gekoppeld is via internet aan een back-end web applicatie. Dus dan is uw boekhoudprogramma gekoppeld aan uw kassa.

Er wordt veel gesproken over front-end, back-end of back-office. Klinkt allemaal erg verwarrend daarom een korte uitleg.
Wanneer u een kassa in uw onderneming heeft staan, bijvoorbeeld een computer kassa(POS systeem), kunt u daarmee afrekenen. U print een bon geeft die aan de klant en aan het eind van de dag verwerkt u alle verkopen in uw boekhoudprogramma. Wanneer u verkoopt bent u bezig in de front-end en wanneer u bijvoorbeeld uw boekhouding en bestelling doet bent u bezig in de back-end.
Wanneer u dan die drie opties vergelijkt ziet u dat er voordelen zijn aan alle opties. Het hangt heel erg af wat u met u kassa oplossing wilt. Als u alleen wilt verkopen en de boekhouding wilt bijhouden, maar verder geen al te ingewikkelde dingen dan zou een kassa app op een tablet een goede keus kunnen zijn.

Maatwerk

Er zijn generieke, op meerdere branches gerichte kassasystemen. Ook zijn er systemen die ontwikkeld zijn voor een specifieke sector of zelfs branche binnen een sector. Een generiek pakket biedt vaak onvoldoende functionaliteit. Zo zijn er voor rijwielhandelaren bijvoorbeeld kassasystemen met een geschikte werkplaatsmodule. Denk dus goed na voordat u overstapt op een ander kassasysteem want het kan zijn dat u beperkt bent in uw keuzemogelijkheden. Bedenk wat functionaliteiten zijn die u echt nodig heeft.

Omnichannel

Wilt u een omnichannel kassa? Omnichannel houdt in dat alle schakels zoals de webshop en een app met elkaar verbonden zijn. Dus de klant kan net zo eenvoudig in de app zien of iets op voorraad is als in de webshop of op de verkoopzuil in de winkel. Wanneer alles met elkaar ‘verbonden is’ klopt de voorraad overal en stelt u geen klanten teleur. Ook zorgt u ervoor dat de klant u ‘overal kan bereiken’. Alles heeft dezelfde look en feel.
Wilt u een ‘omnichannel ondernemer’ zijn dan moet uw kassa daar klaar voor zijn. Vraag dat na bij de software leverancier voordat u overgaat tot de aanschaf van een ander kassasysteem.

Nog even samengevat:

Het gebruik van computer kassa’s neemt sterk toe. Zeker het gebruik van een tablet kassa. Wanneer u over wilt stappen ga dan na wat voor onderneming u bent en wat voor onderneming u wilt zijn.
Heeft u specifieke wensen, neem dan contact met ons op en we geven u graag meer informatie!
Bekijk hier of Hunter-Retail wat voor u is.
Wij koppelen met uw boekhoudprogramma, webshop, verkoopzuil en app. Alle data wordt opgeslagen in de cloud. Hierdoor is de informatie altijd en overal toegankelijk. De gegevens staan beveiligd op onze cloudserver waar u altijd op in kunt loggen. Wij maken de back-ups, dus daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.

Hoe kiest u het beste kassasysteem