088 110 1000 info@actablue.com
Ooit gehoord van ‘showrooming’?
Misschien niet, maar u kent wel de klant die een product eerst in de winkel bekijkt en daarna het product online besteld. Volgens Brits onderzoek (RetailChoice) lopen de winkeliers daardoor ieder jaar ongeveer 21 miljard euro mis.
Het onderzoek laat verder zien dat een op drie Britse consumenten een keer per maand aan showrooming doet.
Een op de tien zou dat zelfs elke week doen. Per consument ging afgelopen jaar dus zo’n 547 euro aan omzet verloren.
Hoe zit dat in Nederland?
Twee derde van de Nederlandse bevolking geeft toe wel eens aan showrooming te doen blijkt uit Mobile onderzoek van TNS. Het aankoopbedrag van shoppers is de afgelopen jaren duidelijk veranderd. Consumenten doen in de winkel meer research via de smartphone. Ze willen vaak de laagste prijs en het best bijpassende product.

%

van de Nederlanders vergelijkt in de winkel prijzen met andere retailers die hetzelfde product aanbieden

%

leest online recensies in de winkel

%

bezoekt sociale media om een aankoopbeslissing te ondersteunen

%

vraagt vrienden en familie om hun mening

Wat kunnen retailers nu doen om een klant toch aan te zetten tot het kopen in de winkel? Wat opvalt is dat volgens het eerder aangehaalde onderzoek, de kans op showrooming aanzienlijk daalt als er meer verkoopmedewerkers rondlopen. Maar om hetzelfde probleem aan te pakken kunnen retailers ook een bestelzuil in de winkel plaatsen. Hier kunnen klanten uw hele assortiment bekijken, direct afrekenen en thuis laten bezorgen.

In 2015 installeerde Blokker 233 van zulke online bestelpunten in de winkels van Blokker en Bart Smit, en dat aantal is vorig jaar opgelopen tot 918 zuilen. Die online bestelpunten wisten vorig jaar een omzet te realiseren van 16,5 miljoen euro, wat neerkomt op bijna 10 procent van de totale online omzet.
Dus hier valt winst te behalen. Om mensen in de winkel aan te zetten tot kopen, moeten retailers inspelen op het shopgedrag van de consument. “Bovendien geeft 51% van de shoppers waarschijnlijk meer instore uit als medewerkers gepassioneerd en deskundig zijn. Door ervoor te zorgen dat het personeel goed opgeleid is en er vertrouwen in heeft om met klanten te praten over de producten die in de winkel kunnen worden gekocht, kunnen winkels beter voldoen aan de eisen van shoppers die mogelijk worden overspoeld met het aantal producten dat nu instore en online beschikbaar is”. (Oliver Wren van RetailChoice)
Conclusie: Het enige wat retailers kunnen doen om het percentage showrooming te laten dalen is goed personeel neer zetten of een andere bron van informatievoorziening en gemak zoals een bestelzuil.
Volg ons op Social Media!
Facebook
Twitter
LinkedIn