088 110 1000 info@actablue.com

De ontwikkelingen binnen de betaalwereld gaan snel.
Er zijn veel nieuwe trends op het gebied van betaalsystemen.
We willen een aantal betaalverkeer trends bekijken.

PSD2Op 19 februari 2019 ging PSD2 officieel in werking. Derde partijen kunnen toegang krijgen tot een betaalrekening. Zij moeten daarvoor toestemming hebben van de toezichthouder.
De rekeninghouder geeft (elke 90 dagen) toestemming aan bijvoorbeeld een accountant, boekhouder of financieel adviseur om bankgegevens en betalingsinformatie in te zien.
De PSD2 heeft als doel om meer concurrentie en innovatie te ontlokken. En daarbij gaat het vooral om ontwikkelingen in het regelen van geldzaken waardoor financiƫle diensten gestimuleerd worden.

Mobiel bankieren en contactloos betalenDeze trend gaat ten koste van internetbankieren, contant geld en pinnen. In 2018 werd er voor het eerst vaker contactloos betaald dan via het insteken van de betaalpas.
52% van de Nederlanders gaf in het laatste kwartaal van 2018 aan al liever gebruik te maken van mobiele apps. Het aantal contactloze betalingen bedroeg eind vorig jaar 56%, wat neerkomt op een aantal van bijna 2,45 miljard contactloze betalingen.
Contactloos pinnen met uw mobiel kan nu nog niet met de iPhone of de Apple Watch maar ook dat zit er aan te komen. Gebruikers van een Android smartphone kunnen dat al sinds 2015.
Om het contactloos pinnen volledig door te voeren is het nodig dat de consument volledig overtuigd is van het feit dat het veilig is.

Instant PaymentsDit is een overboeking waarbij het bedrag dat wordt overgemaakt binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger staat.
Dit voorjaar is deze snelle manier van betalen doorgevoerd.
Deze snelle manier van betalen geldt begin 2019 nog alleen voor enkelvoudige overboekingen in euro’s via Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.
Verwacht wordt dat deze manier van betalen snel de standaard manier van overboeken wordt.